Filmui „Šaltos ausys“ – dar vienas apdovanojimas Italijoje ir sklaida Pietų Amerikoje

Kristina Sereikaitė

Ką tik pasibaigusiame Sole Luna Doc tarptautiniame festivalyje Palerme (Italija) dokumentinis filmas „Šaltos ausys“ buvo apdovanotas specialaus paminėjimo prizu už geriausią operatorinį Kristinos Sereikaitės darbą.

Festivalio žiuri, teikdama apdovanojimą, taip apibūdino savo sprendimą: „Poetiška ir paslaptinga operatoriaus kalba neįprastu būdu perteikia filmo veikėjų ryšį su aplinka. Ji užaštrintai parodo gamtą pamotę, abejingą tiek gyvuliams, tiek tėvui su vaiku. Gamtos vaizdavimas rodo atjautą, kurią dar labiau paryškina vieno iš filmo veikėjų negalia.“

Režisieriaus Lino Mikutos dokumentinis filmas “Šaltos ausys” taip pat toliau keliauja po Pietų Amerikos festivalius – birželio 7d. buvo parodytas Cuenca filmų festivalyje, Ekvadore, liepos 6d. – Peru, festivalyje Lima Independiente. Po šio festivalio filmas sulaukė gerų Monikos Delgado kritikos atsiliepimų: „Filme „Šaltos ausys“ viena kitą sekančios scenos išryškina nejaukų santykį tarp tėvo ir sūnaus. Nejaukų ne tik dėl to, kad sūnus turi negalią, bet ir todėl, kad jie yra priversti gyventi kartu. Linas Mikuta neskubėdamas atidengia du sluoksnius: gyvulius prižiūrinčio sūnaus ir tėvo, verčiančio sūnų ūkio darbus nudirbti taip, kaip nori jis.

Itin aštriai jaučiama vienatvė Mikutos filme atsispindi gamtoje: miške ir visa ką sugeriančiame rūke. Krizę išgyvenanti šeima nesėkmingai bando iš jos ištrūkti. Pasitelkęs antitezę, režisierius ūkio darbų scenose leidžia sūnui užimti tėvo vaidmenį. Sūnus parodomas kaip priešingybė agresyviam tėvui, kurio vaidmuo yra sąlygotas visiems tėvams būdingo instinkto apsaugoti savo vaiką. Pora įsimintinų kadrų leidžia žiūrovui išvysti sūnų kasdieniškuose ritualuose jam besirūpinant gyvuliais. Ritualai, kuriuos Mikuta sugeba parodyti su nepaprastu pasitikėjimu ir subtilumu, filme tampa pačiu aukščiausiu meilės įrodymu. „Šaltos ausys“ galėjo tapti vienu iš geriausių 2016 metų dokumentiniu filmu.“

Filmas taip pat rudenį dalyvaus tarptautiniame filmų festivalyje Trevize (Italija). O Lietuvoje artimiausiu metu jį bus galima išvysti rugpjūčio 10d. Nidoje vyksiančiame tarptautiniame festivalyje „Suspaustas laikas“.